Select Page

Film och eget skapande i skolan: varför är det viktigt?

Både i och utanför skolan finns ett ständigt växande informationssamhälle som barn och unga behöver redskap för att hantera. Att själv få möjlighet att uttrycka sig genom film är grundläggande för att utveckla en förståelse och ett kritiskt förhållningssätt för de medier som omger oss i vardagen.

Att se film i skolan, analysera, möta en regissör eller själv kliva i någon av rollerna bakom kameran är utmärkta pedagogiska metoder för att uppnå skolans mål och direktiv. Att arbeta med film och estetiska lärprocesser hjälper elever att ställa frågor om sig själva och andra, utveckla sitt språk, få nya perspektiv och se kopplingar till sina egna liv.

Jag bedriver projekt inom Kulturrådets Skapande skola för barn och ungdomar åk F-9.
När jag går in i ett samarbete med skolan kan det göras inom ramen för ett estetiskt ämne, men arbetet kan lika gärna appliceras i ett annat ämne eller vara gränsöverskridande och beröra flera. 

Det är endast fantasin som sätter gränserna för hur ni kan arbeta med film på just er skola.
Vi kan hitta ett arbetsmodell som passar just era önskemål och förutsättningar.

Mitt namn är Lina och jag jobbar som frilansande filmare och filmpedagog i Östergötland.

Jag driver företaget LinaSteén Media där jag arbetar som fotograf, regissör och redigerare inom foto och film. Jag gör mycket musikvideos, reklamfilmer och dokumentärfilm, men även en hel del fotojobb och annat kul!
Jag läste Film & Visuell design på Film & Musikgymnasiet i tre år.

Jag har också efter att jag slutat på Film & Musikgymnasiet jobbat på skolan som lärarvikarie för årskurs 3 i Rörlig bild C, arbetat som lägerledare på Filmlägret Eastwood Girls, arrangerat och ledarlett flera filmkollon för Studiefrämjandet, arbetat som mediepedagog på Passagens konsthall i Linköping och gjort massor Skapande Skola-projekt.
2015 gick jag Svenska Filminstitutets filmpedagogiska fortbildningskurs – “Se, Samtala, Skapa”.

Animationspaketet

Stärk både språket och kreativiteten genom att animera film. Att själv få anta rollen som filmskapare är något som fungerar stärkande för både språket och självförtroendet.

Det finns många olika metoder för animation och tekniken kan vara enkel. Låt exempelvis eleverna använda skolans läsplattor. Under handledning får eleverna skapa sina egna korta animationer. De får se animerade filmer, skriva manus, tillverka rekvisita, filma, redigera och lägga ljud till sina filmer.

Arbetet avslutas med en filmvisning i klassrummet där alla elever får se varandras filmer. Syftet med arbetet är att ge eleverna en fördjupning i filmens språk genom att de själva får uttrycka sig med bilder och animationer. Här får eleverna möjlighet att kommunicera och utveckla sitt eget sätt att uttrycka sig. Arbetet kan kopplas till de flesta ämnen i skolans undervisning.

Årskurs: F-9

Tid: 3-4 timmar per workshop
Kostnad (exkl. moms): 4 600 kr per workshop

Förslag på upplägg:

  • Workshop 1: Testa processen och skriva manus
  • Workshop 2: Bygga figurer och göra rekvisita
  • Workshop 3: Filmning, redigering och ljud

Paketpris: 12 800 kr (exkl. moms)

Kortfilmspaketet

Göra film är inte bara väldigt kul utan kan vara ett kreativt sätt att lära sig och fungerar utmärkt att integrera med andra ämnen i skolan. Att själv få anta rollen som filmskapare är något som fungerar stärkande för både språket och självförtroendet.

Det finns många filmtekniska metoder samtidigt som det finns ett oändligt antal olika genrer i filmens värld. Välj mellan att arbeta med fiktionsfilm, reportage, reklamfilm, eller dokumentärfilm.

Under handledning får eleverna skapa sina egna kortfilmer. De får skriva manus, producera, hitta skådespelare, göra intervjuer samt filma och redigera sina filmer. Arbetet avslutas med en filmvisning i klassrummet där alla elever får se varandras filmer. Syftet är att ge eleverna en inblick i hur en filmproduktion går till och samtidigt tillgodogöra sig kunskap inom ett visst tema.

Arbetet kan kopplas till de flesta ämnen i skolans undervisning.

Årskurs: 4-9

Tid: 3-4 timmar per workshop
Kostnad (exkl. moms): 4 600 kr per workshop

Förslag på upplägg:

  • Workshop 1: Manus
  • Workshop 2: Filmning
  • Workshop 3: Redigering och ljud

Paketpris: 12 800 kr (exkl. moms)

Har ni egna förslag på hur ni vill arbeta med film?

Jag kan hjälpa er att hitta skräddarsydda lösningar utifrån din skolas förutsättningar och önskemål. 

Möjlighet att delta i Skolfilmsfestivalen Klappan:
Alla elever som går på mellan eller högstadiet i Östergötland och arbetar med filmprojekt har möjlighet att delta i skolfilmsfestivalen ”Klappan” som varje år äger rum på biografen Cnema i Norrköping